Koopverslaving: wat is het en wat voor gevolgen heeft het?

Een dagje of zelfs weekendje shoppen kan leuk zijn, maar daar moet het dan voorlopig ook bij blijven. Mensen die koopverslaafd zijn, kopen iedere dag nieuwe dingen en kunnen met tassen vol spullen naar huis komen zonder dat ze deze spullen ook echt nodig hebben. Herken je dit? Dan moet je dit eens lezen. Een koopverslaving kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben!
Waarom koop je continu spullen?
- Je voelt je angstig, eenzaam of depressief. Koop je iets, dan biedt het troost.
- Je hebt last van verzamelwoede: een bepaald product moet en zal aan je collectie worden toegevoegd. Of het product nu van nut is of niet.
- Je hebt regelmatig het gevoel dat je iets tekort komt. Misschien stamt dit uit je jeugd.
- Je bent gevoelig voor het beeld dat onze maatschappij schetst over ‘succesvolle’ personen. Veel spullen hebben betekent rijkdom en dus succes. Mooie kleding? Dan ben je pas een echte vrouw. Als je al een laag zelfbeeld hebt, kunnen dit soort boodschappen je koopgedrag sterk in de hand werken.
Wat zijn de gevolgen van een koopverslaving?
Mensen met een koopverslaving komen vaak in financiële nood. Ze lenen dan extra geld bij een bank, maar beseffen vaak niet dat ze niet alleen het bedrag, maar ook de rente erover moeten terugbetalen. Vaak kunnen ze dat ook niet betalen en vallen dan nog dieper in de schulden.
Een koopverslaving is ook slecht voor relaties. Misschien leen je voortdurend geld bij vrienden of familie en betaal je dit nooit terug omdat het keer op keer aan nieuwe spullen wordt besteed. Veel mensen liegen dan ook tegen hun vrienden of familieleden over wat ze hebben gekocht. ‘Die tas? Oh, die heb ik al jaren.’
Hoe werken je hersenen bij een koopverslaving?
Als je iets koopt, maken je hersenen dopamine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat jij een geluksgevoel ervaart. Dat gevoel is natuurlijk kortstondig, want zodra de buit weer binnen is, ga jij je na verloop van tijd weer onrustig voelen. De dopamine is uitgewerkt en jij voelt je weer rot. Terug naar de winkel dan maar!
Wat ga je koopverslaving tegen?
Alleen contant geld meenemen (een afgemeten bedrag) kan helpen. Pinpas of creditcard moet je thuislaten. Koop alleen wat je nodig hebt en bezoek geen winkels meer na die ene winkel. Heb je de verslaving niet in de hand? Zoek dan professionele hulp. Er zijn genoeg psychologen die je hier graag bij willen helpen!